mitoloji

 Mısır mitolojisi ve eski Mısır tanrıları günümüzde hala merak edilen ve anlaşılması zor konulardan biri haline gelmiştir. Mitoloji açısından Mısır, birden fazla medeniyete damgasını vurmuş ve dünya kültürüne katkı sağlamıştır. Arkeolojik kazılardan elde edilen bilgilere göre eski Mısır mitolojisinin tarihi altı bin yıl öncesine kadar uzanıyor. Mısır mitolojisini öğrenmek için arkeolojik kazılar halen devam etmektedir. Bu yazıda Mısır mitolojisi kısaca anlatılacaktır.


Mısır Mitolojisi Nedir?


Mısır mitolojisinin kökenleri Eski Mısırlıların kültürünü ve yaşam tarzını şekillendiren, 4000 (Bütçe) yılına dayanan ve Ptolemaios Hanedanlığı'nın son hükümdarı Kleopatra VII'nin (MÖ 30) ölümüyle son bulan inanç sistemidir. Antik Mısır'da mitoloji, dünyanın yaratılışı, eski Mısır tanrılarının dünyaya nasıl hükmettiği ve yaşamın anlamı hakkında hikayelerin anlatılmasıyla ortaya çıkmıştır.


Mısır dini ticaret yollarıyla diğer kültürleri ve toplumları etkilemiş ve özellikle İpek Yolu'nun (M.Ö.) açılmasından sonra İskenderiye'nin bir ticaret merkezi olması nedeniyle geniş bir alana yayılmıştır. Mısır mitolojisinde diğer toplumlar için en önemli şey, ölümden sonra yaşam kavramını geliştirmesidir. Mısır mitolojisine göre ölümden sonra bir kişinin Mısır tanrılarının yardımıyla yeniden dirileceğine inanılır. Bu yönüyle reenkarnasyon kavramının ilk çıkış noktasıdır.


Antik Yunan düşünürleri Platon ve Pisagor'un da eski Mısır mitolojisindeki reenkarnasyon inancından etkilendiği bilinmektedir. Yunan mitolojisi ve Roma mitolojisi de Mısır mitolojisinden etkilenmiştir.


Mısır mitolojisi, insanın yaratılışını ve sonuçlarını sonsuz bir yolculuğun küçük bir parçası olarak görür. Buna göre yaratılış ve yaşam, doğaüstü güçlere sahip Mısır saflarında tanrıların egemenliği altındaydı.


Mısır mitolojisine göre insanın yaratılışı ve tüm amacı sonsuz yaşama ulaşmaktı. Ancak Mısır mitolojisine göre yeryüzündeki yaşam da sonsuz yaşamın ve sonsuz yolculuğun bir parçasıdır. Bu inanca sahip bir insan, sonsuz yolculuğunu iyi yaşamak istiyorsa, yeryüzünde de güzel bir yaşam sürmesi gerekir.


Mısır Mitolojisi İnsanın Yaratılışı


Mısır mitolojisinde insanın yaratılışı karanlık ve kaosla başlamıştır. Mısır mitolojisinde, evrenin başlangıcında, sadece su ve sihir tanrısı Heka'dan oluşan, yaratılış anını bekleyen bir boşluk vardı. Bu sulu boşluktan, ben-ben olarak bilinen ve tanrı Atum'un (bazı mitlerde Phat) üzerinde durduğu bir tepe yükselir. Tanrı Atum bu boşluğa baktı, kendini yalnız hissetti ve kendi gölgesiyle çiftleşti ve iki çocuk doğurdu. Bu çocuklara Atum'un tükürdüğü hava tanrısı Shu ve Atum'un tükürdüğü nem tanrısı Tefnut adı verildi. Shu, dünyanın çalışma prensiplerini kontrol ederken, Tefnu dünyanın kurallarını koydu.


Tefnut ve Shu, babalarını ben-ben tepelerinde bırakarak dünyayı inşa etmeye başlarlar. Yıllar geçtikçe çocuklarının geri dönmeyeceklerinden endişelenen Tanrı Atum, gözlerini aldı ve çocuklarını bulmak için onları dünyaya gönderdi. Bu sırada tepede kör çocuklarını beklemektedir.


Bir süre sonra Shu ve Tefnut, babalarının gözleriyle karanlığa dönerler, daha sonra “Eyes of Ra” veya “Eyes of the All-Seeing” olarak anılacak olan gözler. Tanrı Atum, çocuklarının dönüşü üzerine sevinç gözyaşları döktü ve bu gözyaşları ben-ben tepelerinin bereketli topraklarına düştü. Tanrı Atum'un düşen gözyaşlarından erkekler ve kadınlar ortaya çıktı.


Mısır mitolojisine göre yaratılan insanların yaşayacak yerleri yoktur. Böylece tanrılar Shu ve Tefnut çiftleşerek Geb (toprak) ve Nut'u (gökyüzü) meydana getirdiler. Nut ve Geb kardeş olsalar da birbirlerine aşık olurlar, ancak bu Atum'u memnun etmez ve onları sonsuza dek ayırır. Buna göre Geb yeryüzünde onun sevgilisi, Nut ise cennette olacak ve asla kavuşamayacaklar. Ama Nut Geb'i doğurdu ve bunun sonucunda eski Mısır tanrıları Osiris, İsis, Seth, Nephthys ve Horus'u doğurdu. Bu eski Mısır tanrıları arasında mantığıyla öne çıkan Osiris, Atum tarafından Dünya'yı yönetmesi için gönderildi.


Osiris ve Seth’in Hikayesi


Osiris, karısı ve rakibi İsis ile dünyayı güzelce yönetti. Toprağın en verimli olduğu yerin, suların ve nehirlerin nerede akacağına, ağaçların nerede büyüyeceğine karar verdiler. Nil'i ve Mısır ülkesini neredeyse mükemmel bir şekilde yarattılar.


Osiris ve İsis, her şeyi Ma'at (uyum yasası) olarak bilinen bir düzene göre yaratarak babalarını ve kardeşlerini onurlandırdılar. Ancak kardeşleri Set onların büyüklüğünü ve gücünü kıskanır. Osiris'in ölçülerini gizlice alan Set, kendisine tam oturan ve içinden çıkamayacağı bir sandık yapar. Ark hazır olduğunda tanrı Set, Orisis ve beraberindeki 72 kişi için bir yemek düzenledi. Ziyafetin sonunda, onur konuğu olarak davet ettiği kardeşi Osiris'e yaptığı kutuyu takdim etti. Osiris, kendisi için yapılmış tabuta hiçbir gizli sebep olmadan girer ve kıskanç kardeşi Set tabutun kapağını sıkıca kapatır. Daha sonra tüm dünyaya kardeşinin öldüğünü ve artık hükümdar olduğunu ilan etti.


Isis, kocasının öldüğüne asla inanmadı ve onu aramaya gitti. Uzun bir aramadan sonra kocası Osiris'i Byblos'ta bir ağaç gövdesinin içinde buldu. Isis tabutu çıkarmak için yerel halktan yardım istedi. Byblos, dindar Tanrıça İsis'e yardım eder ve İsis onları yaptıkları için kutsar. İsis, Osiris'in tabutunu yanına alarak Mısır'a döndü. Kocasını diriltecek bir ilaç yapmak için gerekli otları toplaması gerekiyordu. Bu yüzden kardeşi Nephthys'i tabutun başına bırakıp gitti.


Osiris’in Dirilişi


Bu sırada tanrı Seth, İsis'in güçlü bir tanrı olduğunu düşünür ve Osiris'i bulup onu diriltebileceğini düşünür. Bu yüzden İsis'in nerede olduğunu takip ediyor ama İsis şifalı otlar aramaya gittiğinde onu bulamıyor. Seth, kardeşi Nephthys'e İsis'in nerede olduğunu sorar ve aldığı cevabın yalan olduğunu anlar. Karşılığında Osiris'in tabutunu bulup yok etti, kardeşinin cesedini aldı, 42 parçaya böldü (bazı kaynaklarda 10 parçaydı) ve Mısır'a dağıttı. Böylece İsis'in kocasının cesedini bulmayacağından emin olarak sarayına döndü.


Isis geri döndüğünde kocasının tabutunun kırıldığını görür ve gözyaşları içinde dizlerinin üstüne düşer. İsis'e ihanet ettiğini hisseden Nephthys, Osiris'in parçalarını bulmasına yardım etmeyi teklif eder. Böylece iki kardeş Osiris'in rolünü aramaya başladılar. Kız kardeşler Osiris'in her tanrısını bulduktan sonra onu gömdüler ve bir tapınak inşa ettiler, böylece Mısır'ı 42 eyalete böldüler.


Isis ve kız kardeşi, Nephthys Oriris'in tüm parçalarını buldular, ancak penisi balık tarafından yendiği için bulunamadı. Isis, kocasına yeni bir penis yaratır ve kocası cinsel ilişkiye girer. Bu ilişki sonucunda hamile kalır ve tanrı Horus'u doğurur. Osiris sonunda canlanır, ancak daha önce gücü kalmamıştır çünkü penisi gitmiştir. Bu nedenle, ölülerin dünyasına, yani ölülerin dünyasına indi ve onun baş yargıcı ve yöneticisi oldu.


Tanrı Horus (bazen Osiris'in küçük kardeşi olarak anılır) amcası Seth'ten gizlice büyütüldü. Yaşlanıp olgunlaştığında, amcasına krallığı yönetmesi ve babasından intikam alması için meydan okur. Seksen yıllık savaştan sonra Set yenildi ve çöle sürüldü. Genç tanrı Horus, annesi İsis ve teyzesi Nephthys ile birlikte tahtı devraldı ve Mısır topraklarına dengeyi geri getirdi.


Mısır Mitolojisinde Uyum


Mısır mitolojisi ile ilgili mitler farklılık gösterse de hepsi aynı kuralı, yani “uyum yasası”nı paylaşır. Eski Mısır mitolojisinin kökenleri çok eski zamanlara dayandığından, ilk olarak sözlü olarak aktarılmıştır. Ancak efsane hangi tarihte anlatılırsa anlatılsın, anlatıcılar Ma'at olarak bilinen uyum yasasına bağlı kalırlar.


Mısır mitolojisinde insanlar evrendeki her şeyin sonsuz bir denge içinde olduğunu düşünürler ve onlar da evrenin bir parçası oldukları için bu uyum yasasına göre hareket ederlerdi. Mısır mitolojisinde Ma'at, yaşam öncesi ve sonrası tüm zamanları kapsamasına rağmen, Heka bu sürecin devamlılığını sağlayan sihirli bir güçtür. Ayrıca Mısır inancına göre ahirete geçiş sadece Heka sayesindedir. Bu nedenle evrenin dengesi Mısır mitolojisinde Heka ile özdeşleştirilir.


Mısır Mitolojisinde Ölüm


Mısır mitolojisinde, ölüm meydana geldiğinde, Hakikat Salonunda yargılanmak üzere Osiris'in önüne bedensiz bir ruh çıkar. Bu imtihanda merhumun kalbi Ma'at'ı temsil eden bir tüye benzetilir. Ölen kişinin kalbi altın bir teraziye konur ve önüne bu tüy konur. Ölen kişinin kalbinin yünden daha hafif olduğu tespit edilirse, ebedi mutluluk kaynağı olarak kabul edilen çiftliğe girmesine izin verilir. Ama eğer kalp daha ağırsa, canavar Ammut tarafından yenildi ve ruhu yok edildi. Bu, eski anlatılara dayanan eski Mısır'daki inançtır.


Mısır mitolojisindeki cehennem, modern cehennem kavramını karşılamaz. Tek tanrılı dinlerde görülen bu kavramın Mısır mitolojisindeki karşılığı yeraltı dünyasıdır. Eski Mısır'da insanlar karanlıkta ve sonsuzlukta yok olmaktan korkuyorlardı. Onlar için yer altı ya da nefslerine azap çekilecek bir yer bile sonsuz yolculuklarında tamamen yok olmalarından daha iyidir. Eski Mısırlıların en büyük korkusu, sonsuz yolculuklarından ayrılmaktı.


Cehennem kavramı daha sonra Mısır mitolojisinde gelişse de evrensel olarak kabul görmemiştir. Eski Mısır dini, yaşamın zevklerini ve sonsuz yaşamın güzelliğini yansıtıyordu. Eski Mısırlıların sonsuz yaşama olan inancından dolayı günümüzde hala yaşayan birçok güzel eser meydana getirilmiştir. Bu nedenle eski Mısır mitolojisinin dünya kültürüne katkısı oldukça büyüktür.


Antik Mısır Tanrıları (En Önemli Tanrılar)


Eski Mısır tanrıları genellikle dünyanın çeşitli yönlerini temsil ederdi. Örneğin Mısır tanrısı Ra güneş tanrısı iken Mısır tanrısı Nut gökyüzü tanrısıdır. Ancak Mısır mitolojisindeki tanrıların ayrıntılı özellikleri tam olarak tanımlanmamıştır. Mısır mitolojisinde tanrılar genellikle nazikti ama güvenilmezdi. Bazı tanrıları yatıştırmak için bazı şeyler yapılması gerekir. Neith, Sekhmet ve Mut gibi bazı tanrıların değişken karakterleri vardır. Örneğin, tanrı Seth, kardeşi Osiris'i öldürerek kötülüğü somutlaştırdı.


Mısır Mitolojisindeki Tanrılar Neye Benziyor?


Mısır tanrılarının görünüşleri genellikle insan ve hayvanların bir karışımıydı. Bir tanrının gözünde hayvanlar aslında tanrının karakteri hakkında bir ipucu verebilir. Kızgın bir tanrı bir aslan olarak düşünülebilirken, daha sakin bir tanrı bir kedi ile temsil edilebilir. Ancak genel olarak tüm Mısır tanrıları insan vücudu ve hayvan başlı olarak tasvir edilmiştir. Bunun yerine, kralı temsil etmek için bazı resimler kullanılır. Sfenks örneğinde olduğu gibi insan başlı ve hayvan vücutlu olarak tasvir edilmiştir. Sfenkste aslan, kartal, koç gibi birçok hayvan kullanılmaktadır.


Mısır mitolojisinde bazı tanrılar tamamen insan olarak temsil edilir. Örneğin hava tanrısı Shu, toprak tanrısı Geb, bereket tanrısı Min ve zanaatkar Path insan olarak tanımlanır. Birden fazla hayvanın özelliklerine sahip çok az tanrı vardır. Bir örnek, su aygırı ve timsah gibi bedensel özelliklere sahip olan tanrıça Taurt'tur.


Mısır mitolojisinde tanrılar ve tanrıçalar bugün hala ilgi çekici bir konudur. Mısır mitolojisi üzerine bir makale olarak yazılan bu makalenin devamında en önemli Mısır tanrıları kısaca anlatılacaktır. Eski Mısır'da 400'den fazla Tanrı vardı.


Mısır Mitolojisinde İblisler


Mısır mitolojisinde şeytanlar genellikle insanlardan daha güçlü ama tanrılardan daha zayıf olan kötü varlıklardır. Mısır mitolojisine göre şeytan ölümsüzdür, doğaüstü güçlere sahiptir ve aynı anda birden fazla yerde var olabilir. Şeytana örnek olarak Mısır mitolojisinde önemli bir figür olan Ammut'a ölü kırlangıcı unvanını verebiliriz. Görevi, daha önce de belirtildiği gibi, kalpleri gerçeğin tüylerine karşı ağırlaşanların ruhlarını yutmaktır. Timsah başlı, dişi aslan ve aslan gövdeli bir hayvan olarak tasvir edilmiştir. Bir diğer önemli iblis olan Apepis (Apophis), güneş tanrısının düşmanıdır ve dev bir yılan olarak tanımlanır.


Nut, Shu ve Geb


NUT: Mısır tanrıları Osiris, İsis, Seth ve Nephythys'in annesiydi. Genellikle insan vücudu tarafından temsil edilir. Gökyüzünü simgeleyen uzun uzuvlarının her biri yerdeydi. Nut her akşam gün batımını (Ra) yuttuğunda sabah tekrar doğurur. Eski Mısır'da genellikle tabutların kapaklarında ve tapınak tavanlarında bulunurdu.

Shu: Mısır mitolojisinde Shu, Nut ve Geb'in babası Tefnut'un kocasıydı. Shu, Mısır mitolojisinde kuru havayı, karısı Teftnut ise nemli havayı temsil eder. Tüy şeklinde bir başlık takan bir adam olarak tasvir edilmiştir. Shu'nun asıl görevi, Tanrıça Fasulye'nin vücudunu gökyüzünde tutmak ve çökmesini önlemektir. Mısır tanrısı Ra'dan gelen güneş ışığını insanlığa getirdiği düşünülmektedir.

Geb: Mısır tanrıları Osiris, İsis, Seth ve Nephythys'in babası. Eski Mısır Mitolojisinde doğurganlık ile ilgilidir. Ayrıca depremin Geb'in gülüşü olduğu da düşünülüyordu. Eski Mısır metinlerinde gömülü ölülerin ruhlarının bedenlerine hapsedildiği belirtilir.


Amun (Amun-Ra)


Amun ayrıca Amin, Amun, Amon olarak da adlandırılır. Tanrı Amun, Thebes şehrinde popüler oldu ve ardından ünü Mısır krallığına yayıldı. Zamanla, Theban tanrısı Amun, eski kraliyet Güneş Tanrısı Ra ile ilişkilendirilmeye başladı. Sonunda adı Ra ile birleşerek Amun-Ra oldu.


Amun isminin anlamı “gizli” veya “biçimin gizemi” olarak bilinir. Genellikle çift saçlı taç giyen bir adam olarak tasvir edilse de bazı eserlerde koç ve kaz olarak da tasvir edilmiştir. Bu nedenle, doğru görüşü hakkında kesin bir görüşü yoktur.


Karnak, Amun-Ra'nın ana tapınağı olmasına rağmen, ünü Mısır'ın ötesine ulaştı. Özellikle Etiyopya, Nubia, Libya ve Filistin'de ibadet edilir. Eski Yunanlılar, Amun-Ra'nın Yunan mitolojisindeki Zeus'a eşdeğer olduğunu savundular.


Anubis (Ölülerin Koruyucusu)


Mısır mitolojisinde Anubis, kurt adam başlı adam veya tam bir kurt olarak tanımlanır. Anubis'in babası Seth, annesi Nephythys'ti. Mumyalar ve ölülerin korunması ile ilişkilidir. Eski Mısır'da, Anubis'in ölüleri yargılanmak üzere büyük konseye getirdiğine inanılıyordu.


Bastet


Mısır mitolojisinde Bastet, kedi başlı bir kadın veya sadece bir kedi olarak tasvir edilir. Mısır mitolojisinin başlangıcında aslan başlı intikam tanrısı olarak biliniyordu, ancak zamanla kedi başlı bir zevk tanrıçasına dönüştü. Bubatis kasabasındaki tapınağındaki tüm kediler mumyalanmıştır.


Bes


Mısır mitolojisinde Tanrı Bes, diğer Tanrıların aksine bir insan vücudu ile temsil edilmez. Bunun yerine, çarpık bacaklı ve dışarı çıkmış bir dili olan bir cüce olarak tanımlanır. Mısır mitolojisinde doğum tanrısı olarak bilinmesinin yanı sıra mutlu günlerin ve zevklerin de tanrısıydı. Tanrı Bes'in geceleri şeytanı kovaladığı ve insanları koruduğu kabul edilir.


Hapi


Eski Mısır'da Hapi nehir tanrısı olarak biliniyordu. Mısır mitolojisinde, kafasında bir deniz bitkisi olan iri göbeği ve göğüsleri olan bir adam olarak tasvir edilir.


Hathor


Mısır mitolojisinde Hathor, Ra'nın kızı ve müzik, sanat ve hazzın koruyucu tanrıçasıydı. Hathor, Mısır mitolojisinde üç şekilde tasvir edilmiştir; inek kulaklı bir kadın olarak, inek kafatasına bürünmüş bir kadın olarak ve tamamen inek gibi. İnek kafatası takan bir kadının çekimlerinde güneşi boynuzlarının arasında tutarken görülüyor. Hathor isminin anlamı "Horus'un evi"dir ve buradan da anlaşılacağı üzere Tanrı Horus'un karısıdır. En ünlü tapınak Dendera'da.


Mısır mitolojisine göre Hathor'un karanlık bir tarafı vardır. Mitolojiye göre, tanrı Ra, Hathor'u insanları zayıflıklarından dolayı cezalandırmak için gönderdi. Ancak zamanla Hathor tarafından o kadar çok kan döküldü ki tanrı Ra kararından pişman oldu. Böylece parti sırasında, içtiği biraya mandrakeleri karıştırarak Hathor'u sarhoş eder. Bu nedenle, sarhoş bir Hathor kan dökmeye devam edemezdi.


Horus


Mısır mitolojisinde Horus, Osiris ve İsis'in oğlu ve Seth'in düşmanıydı. Bir kartal veya şahin başlı bir adam olarak tanımlanır. Horus, göklerin tanrısı ve kralın koruyucusuydu. Eski Mısır'ın her köşesinde Horus'a tapılırdı. Ayrıca babası Osiris'i öldüren tanrı Seth'e karşı yaptığı savaş Mısır'da ayrıntılı olarak anlatılmaktadır. Bu efsaneye göre Şit'i yenen tanrı Horus Mısır Kralı olmuştur.


Isis


İsis, eski Mısır mitolojisinde çok önemli bir yere sahiptir. Osiris'in karısı ve Horus'un annesiydi. Osiris'in parçalarını toplayarak kocasını uyandırır. Bu nedenle mezarlardan sıklıkla bahsedilir ve onun yaptığı ilk mumyalar olarak kabul edilir. İsis, eski Mısır'da kralların şifa tanrıçası olarak da biliniyordu.


Tanrıça İsis, başında bir tahtla ve bazen bebek Horus'u emzirerek tasvir edilmiştir. Bu, eski Mısır'da “Tanrı'nın annesi” olarak anılması gerçeğiyle ilgilidir. Isis'in ünü Ortadoğu'ya yayıldı. Hatta Londra'da onun adına yapılmış bir tapınak bile var.


Khepre


Ayrıca Khepri, Khepra, Khepera olarak da adlandırılır. Bir bok böceği veya bok böceği başlı bir tanrı olarak tasvir edilmiştir. Bu yüzden bok böceği Mısır'da kutsaldır. Eski Mısırlılar, gübre toplarından çıkan bu böceklerin yaşamla bir ilgisi olduğuna inanıyorlardı.


Khepre, Mısır mitolojisinde kendini yaratan tanrılardan biridir ve bu özellik Mısır tanrıları arasında son derece nadirdir. Khepre isminin anlamı: Var olan. Yaratılış mitinde tanrı Atum'un Kaos sularından çıktığında şeklini aldığı bilinmektedir. Eski Mısır'da Khepre'nin güneşi gökyüzünde yuvarladığı düşünülüyor.


Khnum


Eski Mısır mitolojisinde Khnum, koç başlı bir adam olarak tasvir edilir. Eski Mısır'da, tanrı Khunum'un Nil'in kaynağını koruduğuna inanılıyordu. Tufan Tanrısı olarak da bilinen Khnum, aynı zamanda çanak çömlek sanatının da tanrısıydı. Bazı tarihi eserlerde Nil Nehri'nin susuz kaldığı ve halkın Tanrı Khunum'dan yardım istediği belirtilir.


Khonsu


Eski Mısır'da Khonsu, Khons, Khensu olarak da adlandırılır. Khonsu, Amun ve Mut'un oğluydu. Tanrı Khonsu, şahin başlı ve hilal şeklinde bir şapka giyen bir adam olarak tasvir edilmiştir. Bazen ay tanrısı Thoth gibi bir babun olarak tasvir edilir. Eski Mısır'da Khonsu'nun kötü ruhları kovabileceğine inanılıyordu. Ramses, dost canlısı bir Suriye kralının kızını iyileştirmek için bir Khonsu heykeli gönderdi. Khonsu Tapınağı, Karnak semtinde yer almaktadır.


Ma’at


Mısır mitolojisinde Ma'at, evrendeki uyumu temsil eden hakikat ve adalet tanrıçasıdır. Ma'at genellikle kafasında saç olan bir kadın olarak ya da sadece saç olarak tanımlanır. Eski Mısır'da Ma'at'ın yıldızları kontrol ettiği düşünülüyordu. Ma'at, Mısır halkının ahlak ve adalet sembolüdür. Eski Mısır'da mahkemeden sorumlu vezir, Ma'at imamı unvanını aldı. Ma'at aynı zamanda ölümden sonraki hayatın adaletidir. Kalbi Ma'at'ın tüylerinden daha ağır olan ruhların Ammut canavarı tarafından yenileceğine inanılır.


Montu


Mısır mitolojisinde Montu, özellikle on birinci hanedanlık döneminde popüler olan savaş tanrısıydı. On ikinci hanedanda Amun onun yerini aldı. Eski Mısır'da savaşçı kralların Montu'nun özelliklerini taşıdığına inanılıyordu.


Mut


Mısır mitolojisinde Mut, Khonsu'nun annesi Amun'un karısı ve Ra'nın kızlarından biriydi. Mısır mitolojisinde Tanrıça Akbaba olarak bilinir. Genellikle parlak uzun bir elbise ve akbaba şeklinde bir taç giymiş bir kadın olarak tasvir edilir. Bazı efsanelerde aslan başlı olarak tasvir edilmiştir. Tıpkı İsis ve Hathor gibi, bazı figürler emziren kadınlar olarak tasvir edilmiştir.


Nephthys


Mısır mitolojisinde Nephthys, İsis'in kız kardeşi Seth'in karısı ve Nut ile Geb'in kızıydı. Mısır hiyerogliflerinde kafasına sepet geçirilmiş bir kadın olarak tasvir edilmiştir. “Saray hanımı” veya “konak hanımı” olarak da adlandırılırdı.


Nephythys, Seth'in karısı olmasına rağmen, Osiris'in kocası tarafından öldürülmesine karşı çıkar ve İsis'in dirilişine yardım eder. Nephthys genellikle tabutun kapağında kız kardeşi İsis ile birlikte yer alır.


Osiris


Mısır mitolojisinde dünyaya ilk biçimini veren tanrı Osiris'tir. Eski Mısırlılar tarafından medeniyeti insanlığa getirdiği düşünülüyordu. Kardeşi Seth tarafından öldürülür ve karısı İsis tarafından büyütülür. Dünya'ya döndükten sonra yeraltı dünyasının hakimi oldu.


Osiris genellikle başında Mısır tacı olan bir mumya olarak tasvir edilir. Bazı durumlarda, bir koç başı ile tasvir edilmiştir. Osiris'in derisi maviydi, dirilişini ve ölümünü temsil ediyordu.


Phat


Mısır mitolojisinde Phat, samimi düşünceleri kelimelere döken bir tanrıydı. Elleri sargılarından çıkarılmış ve bir sopa tutan bir mumya olarak tasvir edilmiştir. Başı tamamen tıraşlıydı ve şapka takıyordu. Mısır mitolojisinde Phat genellikle zanaatkarlıkla ilişkilendirilir.


Ra


Mısır mitolojisinde, yüce güneş tanrısı Ra, Mısır mitolojisinde kutsal bir yılanla süslenmiş bir güneş tacı takan kartal başlı bir adam olarak tasvir edilir. Ancak, her gece yeraltı dünyasına girerken bir koç başı ile tasvir edilmiştir.


Tanrı Ra her gün güneşi doğar ve batar. Her gece güneş teknesiyle cehenneme gidiyor. Mısır mitolojisindeki en etkili tanrıdır. Daha sonraki dönemlerde birden fazla tanrı ile özdeşleştirilmiştir.


Mısır hükümdarları, Ra'nın torunları olduklarını ve tanrı Ra'nın çocukları olduklarını iddia ettiler. Ra mitolojisinde ibadeti oldukça geniştir ve asıl yerleşim yeri Heliopolis'tedir.


Sobek


Mısır mitolojisinde Sobek, timsahların tanrısıdır. Sobek genellikle timsah başlı bir adam veya bir timsah olarak tanımlanır. Eski Mısır'da Sobek, bugün hala ayakta olan Kom Ombo tapınağıyla ilişkilendirildi. Tapınağın hala timsah mumyaları var.


Seth


Mısır mitolojisinde tanrı Seth, Setekh, Suty veya Sutekh olarak da adlandırılır. Tanrı Seth, Geb ve Nut'un oğlu olan tanrı Osiris'in kardeşiydi. Eski Mısır tanrıları arasında Seth, kötülüğün ve karanlığın tanrısı olarak biliniyordu. Yunan mitolojisi, kendisini Typhon adında bir hayvanın başı olan bir adam olarak tanımlar. Mısır mitolojisinde nadiren su aygırı, domuz veya eşek olarak tasvir edilir. Seth, kardeşi Osiris'i öldürerek Mısır tahtını gasp etti. Karısı Nephythys de dahil olmak üzere diğer tanrılar, bu davranışı için ona hakaret etti.


Osiris'in oğlu Horus, Eski Mısırlıların iyiyle kötünün savaşı olarak tanımladıkları bir savaşta tanrı Seth'i yenerek Mısır'ın kralı oldu. Tahtı kaybettikten sonra Seth, güneş tanrısı Ra ile arkadaş kaldı ve yolculuğunda ona eşlik etti. Seth'in Horus tarafından yenilgiye uğratılması eski Mısır'da her zaman kutlandı.


Tefnut


Mısır mitolojisinde Sobek, timsahların tanrısıdır. Sobek genellikle timsah başlı bir adam veya bir timsah olarak tanımlanır. Eski Mısır'da Sobek, bugün hala ayakta olan Kom Ombo tapınağıyla ilişkilendirildi. Tapınağın hala timsah mumyaları var.


Thoth


Mısır Mitolojisinde Thoth, yazı ve bilgi tanrısıydı. Tanrı Thoth, elinde kalem ve tablet tutan beyaz aynak başlı bir adam olarak tasvir edilmiştir. Yunan mitolojisinde tanrı Hermes ile ilişkilendirilir. Tanrı Thoth, eski Mısır'da tüm bilim ve bilgeliğin tanrısı olarak kabul edildi.


Mısır mitolojisinde Thoth, diğer tanrılara kıyasla biraz eskidir. Genellikle diğer tanrılar arasında bir haberci olarak hareket ettiği kabul edilir. Tanrı Thoth genellikle ay ile ilişkilendirilir. Ayrıca kıyamet gününde ölülerin amellerini kaydeder. Bu nedenle sık sık Mısırlı ölülerin kitaplarında yer alır. Thoth Tapınağı Mısır'da Hermopolis'tedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Milyonluk Sayfa